Oklejone szyby folią a utrata gwarancji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mr_mb
    Classic
    • 2010
    • 5

Wydaje mi sie że takie były w oryginale jak te tutaj http://allegro.pl/item744402740_osra...5w_2825cb.html
    Osram przejela czeska Tesle ktorej to żarowki sa montowane lub bynajmniej byly w Skodach.
  • Piotr_Z
    Ambiente
    • 2008
    • 123

O oklejaniu szyb i ew. problemach z policją było sporo, ale nie znalazłem nic na temat problemów z utratą gwarancji za oklejenie szyb folią. Oto co spotkało mnie w szeroko reklamowanym ostatnio w TV Auto Wimarze. Jakiś czas temu okleiłem szyby tylne folią, okien nie wyciągałem bo jakoś sobie z tym nie poradziłem, pozdejmowałem tylko boczki i lekko wyciągnąłem uszczelki, wszystko się jakoś udało (no może nie jest to profesjonalnie oklejone ale pal to 6, nie w tym rzecz). Po wszystkim zauważyłem że uszczelka na podszybiu z zewnętrznej strony (tylko na jednych drzwiach) lekko odstaje od szyby, nie wiem czy jakoś się wywinęła czy co (będę w wolnej chwili próbował to sprawdzić - może ktoś podpowie?). Szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi czy wcześniej tak było czy nie, nie wiem - mój błąd, ale do czego zmierzam. Będąc w w/w serwisie (znowu poprawiali jakąś pierdółkę na gwarancji) poprosiłem o sprawdzenie czemu to tak jest, przyznałem się że sam kleiłem itd. Po kilkunastu minutach gość mnie woła i mówi że gwarant (specjalista od spraw gwarancyjnych) odmówił naprawy, to idę do tego specjalisty i słyszę, że byłą ingerencja, że nie wie dlaczego tak jest, że uszczelkę uszkodzono przy "wykonaniu przeróbki poza ASO" i właściwie to on powinien zabrać mi gwarancję na CAŁE drzwi. Dorzucił jeszcze przykład dla mnie kuriozalny, ze jeśli np. zamontował bym radio poza ASO, to tracę gwarancję na całą instalację elektryczną, nie tylko tą od radia ale na całą. Wdałem się w dyskusję, że ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i za nią rzecznicy konsumentów trochę inaczej interpretują takie działania ASO bo idąc tym tropem myślenia, za montaż opon poza ASO to powinno się tracić gwarancję na układ jezdny i jest to wyraźne nadużycie ze strony ASO. itd. itd. Generalnie nic nie wskórałem ale na moje pytanie co by było, jak zdejmę folię i przyjadę ponownie gość zrobił głupią minę i odpowiedział, że nie komentuje tego i właściwie to on nic nigdzie nie wpisuje więc "prawdopodobnie" naprawiono/wymieniono by mi ta uszczelkę na gwarancji.
    Podsumowując:
    Czy ktoś miał z tego typu sprawami też takie problemy, czy to może Auto Wimar jest tak "specyficznym" serwisem i co z tym zrobić:
    1 - poprawić samemu jak się da?
    2 - zdjąć folię, pojechać do nich i podśmiewając się postawić na swoim (jakoś wewnętrznie bił bym się z myślami, że jestem naciągacz ale jednocześnie, że ASO i tak nas dmucha a co nie jest zabronione jest dozwolone
    3 - olać wszystko, niech do drzwi leje się woda a jak zacznie śmierdzieć wilgocią czy rdzewieć to wtedy okleić folię i nich robią całe drzwi na gwarancji
    4 - może ma ktoś inny pomysł?
    P.S. radio montowali mi właśnie w Wimarze, ale gratisowo i nie mam na to papieru, to chyba muszę w związku z tym poprosić o wpis do książki gwarancyjnej?
    140 KM @ 327 Nm

Komentarz

• bubuDE
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 763
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jestem bezczelny i punkt 2 i 3 najbardziej mi pasuje. Pomiatacze w Stacji Obslugi sami mnie tego nauczyli po tych kilku ich odwiedzinach.
      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Piotr_Z
        Ambiente
        • 2008
        • 123

No właśnie chyba pkt 3 wybiorę, tym bardziej, że z matadorami byłem u nich 2 razy - olali mnie i w końcu kupiłem nowe P6 :lol:
        140 KM @ 327 Nm

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Bylbys w lepszej sytuacji gdyby w poblizu byla inna ASO, wtedy pedzisz tam, wiesz co powiedziec i czego mozesz oczekiwac.
          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• S3 CHRIS
            Elegance
            • 2006
            • 979
            • Octavia I (1U2)
            • AUQ 1.8 20VT 180 KM
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

jezeli dobrze rozumiem to muwisz o uszczelce zgarniajacej szyby zewn.?

4. woda tak czy inczej leci do srodka drzwi a do wewnatrz samochodu sie nie dostanie ponieważ w drzwiach jest folia ochronna wiec nie wiem zbytnio o co chodzi ja bym sobie to poprawił bo mylse ze to wizualnie nie bedzie dobrze wygladac
            ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Piotr_Z
              Ambiente
              • 2008
              • 123

Zamieszczone przez S3 CHRIS
              jezeli dobrze rozumiem to muwisz o uszczelce zgarniajacej szyby zewn.?

4. woda tak czy inczej leci do srodka drzwi a do wewnatrz samochodu sie nie dostanie ponieważ w drzwiach jest folia ochronna wiec nie wiem zbytnio o co chodzi ja bym sobie to poprawił bo mylse ze to wizualnie nie bedzie dobrze wygladac
              Dokładnie o tej. Że do środka woda nie leci to wiem, niemniej jednak leci jej (wody) więcej do drzwi niż normalnie a to chyba nie jest najlepiej dla owych drzwi. Tak czy inaczej Auto Wimar system ISO ma do
              140 KM @ 327 Nm

Komentarz

Pracuję...